- 300 gram dana eti
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 tutam kekik
- 1 tutam kuru biberiye
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 1 çay kaşığı kimyon
- Tuz
- Karabiber
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Dürüm yapmak için lavaş pide
Hazırlanışı
İçine ne konulduğu belli olmayan hazır et dönerler yerine, aileniz için mis gibi ev yapımı et döner hazırlamak ister misiniz?
Hem lezzetli hem sağlıklı bu et dönerimiz için ben Kurban bayramında buzluğa koyduğum eti kullandım. Eti buzluktan çıkardıktan sonra çok az çözülmesini bekledim. Yalnız bu noktada eti çok çözdürmemek oldukça önemli çünkü eti çok ince yaprak halinde doğramamız lazım ve et hala buzluyken bu işlemi yapmak daha kolay oluyor. İnce ince doğradığımız etleri bir kaba alıp, üzerine 1 soğanı rendeliyoruz. Soğanı rendelemek, suyunu bırakmasını sağladığı için etlere daha çok nüfuz etmesini sağlıyor. 2 diş sarımsağı da ezerek etlere ekliyoruz. Sıvı yağ ve baharatları da ekleyerek elinizle bir güzel karıştırıyoruz. Hazırladığımız etleri karıştırma kabının içerisinde bir poşete geçirerek dinlenmesi ve marinasyonunu iyice içine çekmesi için buzdolabına kaldırıyoruz. Zamanınız varsa 5- 6 saat buzdolabında dinlendirmeniz harika olacaktır. Yoksa 1-2 saat de yeterlidir.
Dinlenme süreci bittiğinde, yağ koymadan ısıttığımız yapışmaz bir tavaya etlerimizi alıyoruz. Ancak tavanın güzelce ısınmış olması önemli. Etlerin marinasyonunda zaten yağ kullandığımız için tekrar tavaya yağ eklemeye gerek yok.
Tavaya aldığımız etleri orta ateşte hızlıca çeviriyoruz. Etler hemen pişecektir, tavada çok tutup sertleştirmeye gerek yok. Etlerin rengi kahveye döndüğünde ve yer yer hafif kızardığında, tavaya yarım yemek kaşığı tereyağı ekleyip şöyle bir karıştırıyoruz. Tereyağını ekleyince tavanın altını kapatabilirsiniz.
Eğer dürüm yapmak istiyosanız, ısıtılmış lavaş ekmeklerini kullanabilirsiniz.
Ben dürümün içinde kullanmak için kıvırcık, domates, biber ve bol soğandan oluşan sadece biraz zeytinyağı eklemiş bir salata hazırladım. Lavaş ekmeklerin içine döner ve salatadan bolca koyarak sardım ve afiyetle yedik. Yanına da nefis bir ayran ile hazır dönerlerden lezzet olarak farksız oldu. Tabii ki sağlıklı ve tertemiz olması da çabası :)))
Kesinlikle denemenizi tavsiye ederim, bayılacaksınız.
Hepinize şimdiden afiyet olsun, sağlıklı günler diliyorum.
Hem lezzetli hem sağlıklı bu et dönerimiz için ben Kurban bayramında buzluğa koyduğum eti kullandım. Eti buzluktan çıkardıktan sonra çok az çözülmesini bekledim. Yalnız bu noktada eti çok çözdürmemek oldukça önemli çünkü eti çok ince yaprak halinde doğramamız lazım ve et hala buzluyken bu işlemi yapmak daha kolay oluyor. İnce ince doğradığımız etleri bir kaba alıp, üzerine 1 soğanı rendeliyoruz. Soğanı rendelemek, suyunu bırakmasını sağladığı için etlere daha çok nüfuz etmesini sağlıyor. 2 diş sarımsağı da ezerek etlere ekliyoruz. Sıvı yağ ve baharatları da ekleyerek elinizle bir güzel karıştırıyoruz. Hazırladığımız etleri karıştırma kabının içerisinde bir poşete geçirerek dinlenmesi ve marinasyonunu iyice içine çekmesi için buzdolabına kaldırıyoruz. Zamanınız varsa 5- 6 saat buzdolabında dinlendirmeniz harika olacaktır. Yoksa 1-2 saat de yeterlidir.
Dinlenme süreci bittiğinde, yağ koymadan ısıttığımız yapışmaz bir tavaya etlerimizi alıyoruz. Ancak tavanın güzelce ısınmış olması önemli. Etlerin marinasyonunda zaten yağ kullandığımız için tekrar tavaya yağ eklemeye gerek yok.
Tavaya aldığımız etleri orta ateşte hızlıca çeviriyoruz. Etler hemen pişecektir, tavada çok tutup sertleştirmeye gerek yok. Etlerin rengi kahveye döndüğünde ve yer yer hafif kızardığında, tavaya yarım yemek kaşığı tereyağı ekleyip şöyle bir karıştırıyoruz. Tereyağını ekleyince tavanın altını kapatabilirsiniz.
Eğer dürüm yapmak istiyosanız, ısıtılmış lavaş ekmeklerini kullanabilirsiniz.
Ben dürümün içinde kullanmak için kıvırcık, domates, biber ve bol soğandan oluşan sadece biraz zeytinyağı eklemiş bir salata hazırladım. Lavaş ekmeklerin içine döner ve salatadan bolca koyarak sardım ve afiyetle yedik. Yanına da nefis bir ayran ile hazır dönerlerden lezzet olarak farksız oldu. Tabii ki sağlıklı ve tertemiz olması da çabası :)))
Kesinlikle denemenizi tavsiye ederim, bayılacaksınız.
Hepinize şimdiden afiyet olsun, sağlıklı günler diliyorum.
Yorum Gönder